Hoe cool is je kraan?
Een goed functionerende kraan van je duikfles is misschien het meest onderbelichte onderdeel in onze duikopleiding. Terwijl een kraan net één van de meest cruciale elementen van onze uitrusting is. Ze komt onder een stevige druk van 200 tot 300 bar te staan en heeft meerdere componenten die voor problemen kunnen zorgen.
Periodieke fleskeuringen zijn bij wet verplicht, kranen servicen officieel niet. Duikflessen zijn simpelweg recipiënten vervaardigd uit dik staal. Een kraan gaat verkalken en vertoont vervuiling en aanslag na een tijdje. Jij en je buddy, ademen hiervan... De professional die vult en omstaanders op de duikstek lopen ook gevaar. Denk ook aan hen!
Hoewel het onderhoud - met de juiste scholing - niet complex is, is deze klus tijdrovend en niet zonder kosten voor de doorsnee duiker (+- 30 euro voor een enkele kraan). Een juiste reiniging houdt een ultrasoon bad in met een zuur, om de uit- en inwendige verontreiniging te verwijderen. Plus een gepaste ontvetting en het vervangen van alle o-ringen en zittingen, enz. Breng ook het binnenbrengen en afhalen van je materiaal mee in rekening. Je betaalt toegangsgeld voor de entree tot de duikstek, koopt flashy spullen: maar is die kraan geen paar tientjes waard?
Je kraan goed spoelen na iedere duik is slim. Ons devies: geregeld laten onderhouden (ongeveer elke 2,5 jaar), of gewoon een nieuwe aanschaffen.