Duikflessen en veel toebehoren aan de beste prijzen! Duikflessen en veel toebehoren aan de beste prijzen!

Over

kristof-damen

Kristof DAMEN

 

Hey!

Fijn weerzien!  Indien we mekaar voor de eerste keer zien: leuk je te leren kennen!  Ongetwijfeld delen we dezelfde passie voor die andere wereld. Ik ben Kristof en samen met mijn vrouw Pernette run ik D • CENTER.

Een thermos hete soep, bibberen, soms gewoon een vijvertje

Ik dook er meer dan 25 jaar geleden in. Zoals vele Vlamingen werd ik lid van een plaatselijke CMAS-duikclub.  Mijn eerste vijf duikjaren kunnen dan ook het best omschreven worden als een obsessie om zoveel mogelijk duikplaatsen te ontdekken, ze te documenteren en dit met iedereen te delen. Dit betekende zowat drie à vier keer per week kopje onder, een eerste groot webproject, schrijven voor magazines,...  En ondertussen ruim meer dan 5.000 duiken.  *stoefer*

Als jonge twintiger was ik één van de jongere instructeurs bij IANTD. Tegelijk was ik trainer als consultant in grote bedrijven. Alles draaide om hoe mensen leerden.  Online ging ondertussen alles snoeihard en via de eerste videoblogs en duikcommunities, kwam ik in contact met even bezeten instructeurs aan de andere kant van de wereld.

Kerst in de zon, producten ontwikkelen, FUN

Ik reisde naar UTD in Californië om me helemaal om te scholen.  Uren was ik boven en in het water bezig met nieuwe lesmethoden, trainingsprocedures uitschrijven, nieuw duikmateriaal uitdenken, testen en aanpassen.  Met Andrew Georgitsis (USA) en Jeff Seckendorf (USA) hadden we het over openheid (kennis delen, niet-exclusief willen zijn, voor iedereen) en progressiviteit (moderne inzichten uit vliegsport, toen al sidemount, volwassen watergewenning, en veel, veel meer). Geen grenzen meer, en vooral geen muren meer tussen mensen die toevallig ook graag naar 'vissen kijken'. Sorry, ik haat polarisatie.  Zeker als het over onze sport gaat.

Mijn volgende jaren bestonden uit geschifte reizen en straffe duiken met nog straffere mannen.  Nick Toussaint (MEX) en Sergi Perez (ES) en andere topcollega's overspoelden me met hun ervaring.  Samen maakten we tijdens onze duikprojecten vrienden uit alle landen. FUN stond centraal, en dit kon alleen met juiste training, juist materiaal en genoeg duiken.  Ik kon me vooral vinden in de vriendelijkheid onder duikers van alle mogelijke organisaties, of ze nu pas beginnen of alle limieten van de duiksport al exploreerden. 

Meer Zilver-meer, D-Burgers, beurzen

Het gebeurde regelmatig dat ik voor een weekendje duiken of om wat nieuwe spulletjes op te halen heen en weer naar Toscane (ITA) reed met de wagen.  Of het vliegtuig nam voor enkele dagen op een duikbeurs of congres. Ik deed mee met enkele DAN-research projecten (o.a. naar decompressie, PFO, e.a. ).  Maar altijd kon ik ook duiken op plaatsen die niet-alledaags waren of in de duikvakantie-brochures stonden.  Ik beveel ze ook sterk aan aan klanten en duikvrienden en train omgekeerd op die manier ook buitenlandse duikers die gestuurd zijn door mijn 'homies' uit het buitenland.  Zeeland is leuk, maar met zeven vrienden een appartement delen in Spanje of Denemarken voor 75 euro per dag (niet p.persoon maar met z'n allen) en een goedkope Ryanair-vlucht.  Yes, please. Those were the days ;-)

Ondertussen ben ik een veertiger en meer dan ooit ne Belgische duikerEen aantal jaren baatte ik het duikcentrum uit aan het Zilvermeer in Mol. Via die weg heb ik het genoegen gehad om veel van onze online duikvrienden, duikorganisaties en professionals nóg beter te leren kennen.  Via events, bbq's, meetings. We deden schitterende dingen samen. 

Duiken is duur, België, winkel

Ik glunder als je me aanspreekt over die exotische avonturen.  Maar ik weigerde bewust de kans om in het buitenland te 'werken'.  Duiken is een hobby en het goede Belgische leven, familie en vrienden hebben me hier gehouden. Ervoor gezorgd dat ik bedankte om pakweg in Mexico een duikcentrum te helpen openen of moest leven van lezingen of opleidingen. Duiken in andere wateren als de onze moet iets zijn om naar uit te kijken. Het leven onder de zon wordt soms romantischer voorgesteld dan het is.

Geef mij maar ons ijskoffiewater en geregeld een trip naar dat andere.  Ik bloei nu eenmaal nog steeds open als ik wat ervaring kan doorgeven.  Of duikers kan helpen het juiste materiaal aan te kopen. Duiken is dat niet duurIk was een beloftevolle voetballer die schoenen en scheenbeschermers kreeg van pa en ma.  Maar duiken vonden ze een gevaarlijke keuze.  Dat materiaal moest ik maar zelf zien samen te sparen. Het lukte hoor!  Het enige wat mijn duiken duur gemaakt heeft zijn miskopen. En dat is net waar ik mijn klanten wil van beschermen.

Like onze Facebookpagina en blijf op de hoogte!

 

Just dive into it!

Kristof D.

* ENG: descend, descenter, dive center, decent
* NL: afdalen, duiker, duikcentrum, degelijk